BÖRTEÇİNE KURDUN ADI ERGENEKON YURDUN AD
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BÖRTEÇİNE KURDUN ADI ERGENEKON YURDUN AD

DEYİLDİR KAHRAMAN YALNIZ ERKİŞİ, BİR ASLAN ASLANDIR OLSADA DİŞİ
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» MİRAC KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN
Nene Hatun Icon_minitimePaz Tem. 19, 2009 11:58 pm tarafından Admin

» Bir kadın neden gider.
Nene Hatun Icon_minitimeC.tesi Mayıs 02, 2009 3:01 pm tarafından Admin

» HANGİ BİTKİ NEYE YARIYOR 2
Nene Hatun Icon_minitimeÇarş. Nis. 15, 2009 10:31 am tarafından Admin

» HANGİ BİTKİ NEYE YARARLI
Nene Hatun Icon_minitimeÇarş. Nis. 15, 2009 10:29 am tarafından Admin

» mASKELER YAĞLAR MUCİZE BUNLAR
Nene Hatun Icon_minitimeSalı Nis. 14, 2009 1:12 pm tarafından Admin

» DOĞAL BİTKİLERDEN GELEN GÜZELLİK
Nene Hatun Icon_minitimeSalı Nis. 14, 2009 1:04 pm tarafından Admin

» SAÇLARINIZ DÖKÜLÜYORSA
Nene Hatun Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 1:03 pm tarafından Admin

» ATATÜRKÜN İNSANA BAKIŞI
Nene Hatun Icon_minitimeCuma Şub. 27, 2009 12:58 pm tarafından Admin

» mutlaka suya sabuna dokunun
Nene Hatun Icon_minitimePaz Şub. 01, 2009 11:13 pm tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Nene Hatun

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Kadın Mesaj Sayısı : 119
Nerden : Tekirdağ
Cinsiyet : Bayan
Burcu : Akrep
Kayıt tarihi : 27/12/08

Nene Hatun Empty
MesajKonu: Nene Hatun   Nene Hatun Icon_minitimePaz Ocak 11, 2009 8:28 pm

Erzurum'da doğdu. 98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürre hastalığından hayata vedâ etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti.



Tarihimizde 93 Harbi olarak anılan 1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Adını bu şekilde tarihe yazdırdı. Mücâdeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi.



7 Kasım 1877 gününün gece yarısında, bölge halkından olan Osmanlı vatandaşı Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini öldürdüler. Arkadan gelen Rus askerleri, hiçbir mukavemetle karşılaşmaksızın tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulmayı başaran bir er, şehir merkezine ulaşıp kara haberi Erzurum'lulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra minârelerden şehir halkına duyuru yapıldı. "Moskof askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi." Bu haber, Erzurum halkı tarafından, vatan savunması için emir telakki edildi. Silâhı olan silâhını, olmayanlar; balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladı. Kadın - erkek tüm Erzurum halkı yollara dökülmüştü. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan bir tâze gelin de vardı. Ağabeyi bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti . Üç aylık bebeğini emzirmiş, "Seni bana Allah verdi. Ben de O'na emânet ediyorum." Diyerek vedâlaştıktan sonra birkaç saat önce ölen ağabeyinin kasaturasını alarak sokağa fırlamıştı.



Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar. Demir kapılar kırılıp içeri girildi. Boğaz boğaza bir savaş başladı. Mükemmel silâhlarla donanmış Moskof ordusu, baltalı - tırpanlı, taşlı - sopalı eğitimsiz halk karşısında ancak yarım saat tutunabildi. 2300 Moskof öldürülüp, Tabya geri alındı. Türkler, 1000 kadar şehit vermişlerdi.



Hemen yaralıların tedâvisine başlandı. Nene Hâtun da yaralılar arasındaydı. Fakat o yarasına aldırmıyor, evindeki bebeğini unutmuş, diğer yaralıların kanını durdurabilmek, yaralarını sarmak için çırpınıyordu. Nene Hâtun böyle bir ortamda tanındı ve saygı ile sevil di.



O'nun, vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hâtun'un ve O'nun vatan aşkını paylaşan sivil insanların da payı vardı.



Savaştan sonra da Nene Hâtun, destan kahramanlarına yaraşır bir asâletle yaşadı. Kendisini ziyâret eden NATO'da görevli Amerika'lı subayın bir sorusuna: "O zaman vazifemi yapmıştım. Bu gün de ilerlemiş yaşıma rağmen aynı hizmeti, daha mükemmeliyle yapacak güç ve heyecana sahibim." cevabını vermişti.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://asenalar.yetkin-forum.com
 
Nene Hatun
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BÖRTEÇİNE KURDUN ADI ERGENEKON YURDUN AD :: TARİHE İZ BIRAKAN KADINLAR-
Buraya geçin: